Hejsan alla baksugna!
Gårdagens inlägg handlade ju om hur processat det bröd är som man köper i butikerna. Här är ett recept på ett bröd som inte är fyllt med luft - det är riktigt tungt!
Första gången jag smakade detta var förra julen. Vi var i stugan och fick besök av vänner. Karin hade med sig två bröd på nedanstående recept. Jag var helt blown away över hur otroligt gott det är!
FILMJÖLKSLIMPA
· 5 dl vetemjöl
· 2 dl grahamsmjöl
· 3 dl rågsikt
· 2 dl havregryn
· 1,5 dl rågkross
· 2 dl vetegroddar
· 1,5 dl vetekli
· lite russin
· lite solroskärnor
· 5 tsk bikarbonat
· 2 tsk salt
· 2 dl sirap
· 1 l filmjölk
Blanda alla torra ingredienser. Häll i fil och sirap.
Häll i två smorda avlånga formar (modell sockerkaka).
Degen är ganska lös.
Grädda längst ner i ugnen 180° i 75 minuter, stäng sedan ugnen, öppna luckan och låt stå på eftervärme en stund. Det kan bli så att solroskärnorna blir alldeles gröna i brödet, helt ofarligt, bara så ni vet!
Vill passa på att önska er en riktigt trevlig helg redan nu, då jag snart ska bege mig ut i skogen några dagar. Ska bli underbart att få vistas i total tystnad!
Ha det riktigt gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar