måndag 13 november 2017

MATTE MISSADE....


Hejsan därute i höstmörkret!
Hoppas ni haft en trevlig helg. Vi har varit "ute i skogen" i stugan torsd till fredag. Sushi (katten) tycks trivas finfint däruppe i tystnaden.I tisdags fick jag syn på något som inte alls var roligt. Skulle klappa Sushi när hon låg på golvet när jag såg något märkligt på vänster framtass. Såg ut som någon sorts 'platta' under tassen. Trodde först att hon trampat på en sådan där grej som blir kvar i mitten när ett värmeljus tagit slut, det som man tar bort från ett använt värmeljus när man källsorterar soporna.
Tog både glasögon och ett förstoringsglas. Då såg jag att 'plattan' såg ut att vara gjort av nagelvävnad.....??! När jag tog på den gnydde Sushi. Herregud vad vidrigt, jag blev illamående.

Ringde till Cityveterinärerna direkt och fick faktiskt en akuttid en timma senare. Helt fantastiskt.
Mådde inte alls bra i min EDS sjukdom denna dag, men vi kom in till kliniken. Eftersom Sushi har diabetes (som gått i remission!) och artros har vi varit där flera ggr tidigare. Lyckligtvis fick vi samma veterinär, som är hur bra som helst.

Hon konstaterade snabbt att det var en klo som växt ett helt varv i en cirkel...... Så fruktansvärt. Kände mig såklart som värsta djurplågaren. Fattar icke att jag inte sett den här innan. Har Sushi på rygg i knät nästan varje kväll (dock inte med glasögon på).
Sushi är en korsning mellan norsk skogskatt och perser och är därmed väldigt långhårig. Eftersom hon har artros går hon redan lite stapplande. Hon står dagligen på maxdos antiinflammatoriskt Loxicom (mot artrosen). 
Känns dock ändå skitdåligt att jag inte uppmärksammat vad som hänt tidigare. Började ifrågasätta om man överhuvudtaget ska ha djur när man själv inte är frisk.

Vi har 3 klösbrädor och när Sushi var yngre använde hon dem jättemycket. Nu är hon 15 år och sju månader och använder dem inte längre alls.
Tur i oturen hade klon inte växt in i trampdynan. Det är annars vanligt, berättade veterinären. 

Veterinären och två djurskötare klippte (efter smärtstillande) inte bara av den här 'plattan' utan samtliga klor, efter att veterinären känt igenom hela katten och lyssnat på hjärtat.
Sushi fick ett bandage på hela frambenet - och en plasttratt runt huvudet...... Till min fasa berättade veterinären att denna skulle sitta på en hel vecka.

Bandaget fick vi i alla fall ta av dagen därpå. Sushi gick dock pga tratten in i allt möjligt; dörröppningar, möbler, etc. Värst av allt var att hon inte kom åt mat och vatten ordentligt vad vi än försökte med för olika former på skålarna. Fick ge henne mat & dryck manuellt.

I torsdags kväll stod jag inte ut längre. Tog av henne tratten och satte på en strumpa runt tassen, med maskeringstejp. Mannen och jag hjälptes åt. Detta funkade faktiskt. Såg till att den satt luftigt runt foten. Vi fick dock ta av den lilla strumpan 2 ggr om dagen, eftersom såret ska spolas med koksaltlösning.

Vid lunchtid idag kom hon plötsligt utan strumpa, men eftersom den ändå skulle tas bort permanent i morgon - och för att såret ser torrt och fint ut - satte jag inte på den igen.  Inga tecken överhuvudtaget på infektion. TACK alla högre makter! Tror att jag fått ett nervsammanbrott om där funnits var.

Anledningen till att jag skriver denna blogg är för att jag vill att andra som har äldre katter, regelbundet kollar sitt djurs klor - så att detta INTE händer dem. Det är ju så fruktansvärt onödigt.
Vi har aldrig klippt Sushis klor, eftersom hon tidigare använt sina klösbrädor så flitigt (hon är innekatt). Detta måste dock göras regelbundet nu - det är en sak som är klar! Aldrig mer!

Älskar Sushi av hela mitt hjärta, och ändå skedde denna dundermiss. Usch.
Tack och lov verkar hon må bra nu. Hon har sina speciella rutiner. På förmiddagen ligger hon i min säng (gör ofta även jag pga min EDS).


På eftermiddagen ligger hon uppe i mitt pysselrum. På kvällen ligger hon i en fåtölj mellan mig och maken när vi ser på teve, alternativt i en soffa i "datorrummet", som är intill "tv-rummet".
Hoppas ni alla har det bra därute, både två- & fyrbenta!
Gör inte samma miss som jag gjorde!

Ha en bra vecka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar