lördag 22 april 2017

BILLIGA PYSSELSAKER INKL GESSO!Hejsan gott folk!
Hur har ni det denna blåsiga lördag? Som det stormade i natt, trodde nästan huset skulle lyfta!
För alla med EDS eller annan smärta hoppas jag verkligen att värmen kommer snart. Min kropp mår definitivt bättre när det är varmt ute. Om inte vädergudarna skärper sig snart kommer jag att känna mig lurad på våren.

Finns det några nya pysslare bland EDS:rna månne?! Hoppas det!
Om Du känner för att prova på art journaling eller mixed media kan du börja med saker från lågprisbutiker, istället för regelrätta scrapbooking affärer. Känner du att detta är något för dig kan du ju senare gå till specialiserade pysselbutiker.
För ett par veckor sedan var jag på en Dollarstore och hittade till min glädje dessa akrylfärger. Älskar den chockrosa!!


Väldigt bra pris för 6 tuber.


Köpte dessutom en svart canvas (målarduk) 20 x 20 cm för 10 kr!
Tredje köpet på Dollarstore blev dessa tolv färgpennor för 80 kr


Jag gillar när man kan gnida ut färgerna med fingrarna, och det kan man göra lite grann bara, om man doppar fingrarna i vatten innan man gnider ut färgen på pappret.
Köpte 'riktiga' färgade konstnärspennor när jag var i Prag och där kan man verkligen flytta färgen hur som helst på pappret utan vatten.


Förra helgen var jag på Ica Maxi i Ljungby. Hittade detta gulliga lilla block


Kostar 19,90 kr


Om ni läste min blogg den 12 april om vistelsen på Saltsjöbadens Spa, vet ni nog varför jag inte kunde motstå att köpa detta block med ovanstående papper i...!!    :)
Dessa härliga gelkritor hittade jag på leksaksavdelningen på Ica Maxi! Kritorna är väldigt krämiga, som läppstift nästan! Håller på att göra ett art journaling ark med dessa kritor (läggar ut bild när den är färdig). Målar man med dem och tar lite vatten går det också att 'smear out' färgen.

Har även "riktiga" Gelatos från Faber-Castell och de är självklart bättre, men också betydligt dyrare. Ska man bara testa duger dessa kritor gott. 
Kostade 79 kr för tolv kritor. Gelatos kostade i Prag 435 kr för 28 kritor, dvs ca 15.50 kr/krita!
Slutligen blev det från Ica Maxi dessa 6 små pappersramar för 14,90 samt de tre rullarna dekorationstejp för 29,90.
Ramarna tänkte jag i första hand ha som struktur när jag gör art journal spreads.


På Youtube finns det massor som lagt ut hur man gör egen gesso och strukturpasta. Gesso används som grund (eller primer som det heter på engelska) på pappret för att det ska bli lagom absorberande.

Marta Lapkowska har gjort en video som heter 'Gesso or not?', där hon gör jämförelser. Ska Du titta på den så ta dig en kopp kaffe eller ett glas vin och sätt dig tillrätta, för videon är 1½ tim.

Har länge tänkt göra egen gesso, men inte fått tummen ur. Förrän igår! Jag följde ett recept från 'Nika in Wonderland' på Youtube, hon är liksom Marta Lapkowska en oerhört duktig crafter.Nika säger ½ cup of baking soda. Här tog jag för lite kom jag på i efterhand. 
½ a cup är faktiskt = 1,1 dl!
3 matskedar vitt klister. Man tager vad man haver, maken hade mycket av detta vita lim!
Sista ingrediensen är 2 matskedar vit akrylfärg.
Skulle visa sig att jag inte hade tillräckligt med vit färg, så jag blev tvungen att ta lite grå akrylfärg i röran, haha ha!


Inte hunnit använda den ännu (en trevlig granne bjöd igår kväll in oss på ostbricka & vin!), men min hemmagjorda gesso ser helt perfekt ut, även om den är ljusgrå!

I väldigt många recept tar man barnpuder (baby powder) istället för bakpulver. Just Nika skriver att hon har testat väldigt många olika gessorecept och att hon efterhand modifierat dem - och hon menar att man icke ska byta ut bakpulvret mot pudret. Jag lyder!


Har du inte testat på mixed media eller art journaling innan så rekommenderar jag Dig verkligen att prova. Det är hur kul som helst! Är du inte säker så börja med att köpa billiga produkter som ovan.

Makens konstverk i trädgården! Bilden är tagen den 1 april

Foto taget den 9 april

Från 19 april! Ljuvlig färg.

Ha en mysig lördag kväll
och trevlig - pysslig - söndag!  

2 kommentarer:

  1. Tack Mari! Skoj om någon annan kan ha nytta av dem.
    Lycka till och ha en bra vecka!
    Kram

    SvaraRadera