lördag 10 juni 2017

GAME OF THRONES I DUBROVNIK


Hejsan därute!
Äntligen har man kunnat sitta i hammocken och fika i sol o värme. Skönt för kroppen! Värme är inte alls fel för trötta & värkande muskler. Älskar ljudet av fågelkvitter, rogivande och glatt!

Migrän 6 dagar i rad t o m torsdags, men nu har jag varit smärtfri i skallen i två dagar. Oh bliss!! Var faktiskt på studentfirande igår kväll och det gick finfint. 
Nuförtiden blir jag så glad när jag "klarar av" saker. Att man inte behöver sitta och "lida" hela kvällen och bara längta hem till sin säng. Hade jättetrevligt och maten var supergod!
Tänkte äntligen blogga om några av de inspelningsplatser för den amerikanska populära fantasy serien Game of Thrones, som delvis gjorts i Dubrovnik. GoT anses vara en av världens mest populära serier. Förra året fick den 35 Emmy Awards!!
Enl vår guide har turismen ökat med 20% pga GoT (men procent talet är förmodligen högre då även Star Wars och kommande Robin Hood filmen också spelats in i Dubrovnik).
Serien har hittills gått i 6 säsonger och den 7:e har premiär den 17 juli - yey! GoT är en av mina "EDS-avledare".

Mannen & jag tog en guidad GoT-tour när vi var i Dubrovnik i maj i år. Marijeta från Dubrovnik Walking Tours som guidade var verkligen toppen.


Detta var den enda inspelningsplats som produktionen inte behövde ändra någonting på alls! Vanligtvis har fiskarna sina nät, etc inne i grottan. I serien bor det folk där, som brutalt dras ut då det bestämts att alla i byn ska dödas.
"Spindeln" Varys och min favorit, Tyrion Lannister. På bilden som guiden håller har man använt CGI-effekt (computer generated imagery), dessa tinnar och torn finns inte i verkligheten!

Tyrion's kvicka repliker och sarkasm är vansinnigt roliga!
Här har vi wildfire som Tyrion begärt av alkemisterna för att försvara King's Landing i slaget om Blackwater.


Från den lilla ön Lokrum, som också är ett naturreservat. Tar endast en kvart med båt från hamnen i Dubrovnik. Lokrum representerade staden Qarth, som Daenerys Targaryen besökte. Det finns en botanisk trädgård på ön där man också spelade in scener.Detta är på fort Lovrijenac, som ligger en liten bit utanför stadsmurarna, 37 meter över havet på en klippa.
Här spelades king Joffrey's nameday kalas in. Som synes har man använt sig av mycket CGI-effekter även här.
"Charmtrollet" King Joffrey Lannister himself.
Guidens bästa väninna var med som statist i serien. Irländska skådespelaren Jack Gleeson som spelar denna onda varelse är en fantastisk vänlig och extremt trevlig person. 
Den av skådespelarna i produktionen som däremot inte var det...... är tjejen som spelar Joffrey's tilltänkta, dvs Margaery......

Nameday kalas för den onde Joffrey!
Cersei Lannister pratar med "Littlefinger" Petyr Baelish


Tyrion och Bronn på språng! Det ligger tunga stenar och kanonkulor lite här & var på Lovrijenac. Dessa täckte man över vid filminspelningen, då de är nästan omöjliga att flytta.Det är på denna gata som bl a Cersei's Walk of Shame spelades in. Som ni kanske vet var det inte Lena Headey som gick denna penance walk till the Reed Keep, utan en stand in skådespelerska vid namn Rebecca. Som synes är det restauranger på båda sidor av denna gata. Gatan fick stängas en hel vecka när det skulle spelas in olika scener. Enligt uppgift fick restaurangägarna 10.000 euro per dag för att hålla stängt...!Det var 3:e gången jag och mannen var i Dubrovnik och bodde på charmiga Nije Presa apartment hotel. Ägaren till detta, Ines, var så otroligt snäll att hon skjutsade oss till sin hemby, Trsteno. Denna makalöst vackra by ligger 18 km från Dubrovnik.
Ines visade oss denna plats, där hon och andra ibland brukade leka som barn. Detta är platsen i GoT där Bronn lär Jaime Lannister (som spelas av danska Nikolaj) att fäktas med en hand.
De svarta listerna i denna rektangel gjorde man inför GoT, de fanns inte tidigare. Nu håller de på att vittra bort.

Detta är inne i den gamla renässansträdgården Arboretum i Trsteno.Red Keep Pavilion  där bl a Margaery Tyrell och hennes häftiga farmor Olenna Tyrell (ni vet hon som alltid bär en huvudbonad som är knuten under hakan!), samt Sansa Stark satt och drack te.Det hängde en kedja för öppningen till paviljongen där det stod att man inte fick gå in. Jag trodde att det var för att denna lilla byggnad var gammal och kanske höll på att vittra sönder. Heck no!! 
Visar sig att många turister tidigare varit här inne, satt sig på kanten för att ta en selfie och lutat sig väldigt långt bak - och trillar ut!!
Otroligt!Minns inte i vilken säsong denna scen (från trädgårdsparken i Trsteno) var med.


Guiden berättade att produktionen hade väldigt svårt att hitta statister bland kroaterna. De var helt enkelt inte intresserade! Totalt omöjligt var det att finna kroater som ville ställa upp på nakenscener, dessa kvinnor kom från ett par andra länder. "Vanliga" statister fick 30 euro per dag. De som gjorde nakenscener fick 150 euro om dagen.

Produktionsbolaget gillar att filma i Kroatien för skådespelarna får vara ifred för folk helt & hållet. Kroaterna bryr sig inte! För övrigt har jag inte träffat en enda kroat som faktiskt tittar på GoT...!!


Utanför Red Keep Pavilion


Marijetas väninna var som sagt med som statist och Marijeta fick köra henne till filmsetet kl 03.30 om morgnarna för makeup och fantastisk håruppsättning varje dag. Puh! Det är vad jag kallar en riktigt god vän!

Från början var det meningen att GoT skulle filmas på Malta. De som bestämmer på Malta var dock inte så pigga på det och produktionsbolaget hade så mycket problem där, att de bestämde sig för att välja Dubrovnik istället. Ojojoj, vad de måste ångra sig på Malta vid det här laget, med tanke på vilken världssuccé serien blev!! Det skadar ju inte direkt landets ekonomi att en sådan hit filmas där...!

Vill Du läsa mer om fantastiska Dubrovnik kan du klicka här

Fler bilder från oerhört vackra Tresteno finns här!Ha en riktigt bra vecka!


      /Meja


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar