lördag 12 november 2016

MÄNNISKAN DÅ OCH NU

Hejsan ute i kalla höstmörkret!
Hoppas ni har en riktigt trevlig helg, gott folk.
Har inte bloggat sedan i tisdags, fy-fy-fy på mig! Det beror på migrän och en stor trötthet. Haft migrän alla dagar i november utom tre. Idag är en av dem! Obeskrivligt skönt att vara smärtfri och inte vakna av att skallen håller på att explodera!

Satt och bläddrade i en kursbok från då jag gick det friskvårdspedagogiska programmet på högskolan i Gävle; 'Livsviktigt - om mat, hälsa och miljö i ett kretsloppsperspektiv'.
Boken är skriven av sex stycken olika personer. Nutritionisterna Callmer och Lindeskog skriver något som jag tycker är väldigt tänkvärt i ett kapitel.

"Jordbruket antas ha kommit till Sverige för ca 6000 år sedan, medan den moderna stadsmänniskans kostvanor började utvecklas först för ca 100 år sedan.
Det innebär att människan har varit jägare och samlare under ca 99 procent, jordbrukare under knappt 1 procent och stadsbo och konsument av livsmedel (utan att vara producent) under försumbara en kvarts promille av sin tid på jorden!

Eftersom dagens svenskar biologiskt sett fortfarande är stenåldersmänniskor, är våra kroppar konstruerade för den mat som våra förfäder åt under tiotusentals år och inte för den svenska maten av idag".
Vi har alltså varit konsumenter av livsmedel en kvarts promille av vår tid på jorden!! Mind-boggling!
Ni har kanske läst ett tidigare inlägg jag gjort (21 sept) om det mest processade livsmedel som finns: bröd. Våra kroppar är inte gjorda för att kunna äta sådant skräp. Men vilken arbetande mamma eller pappa med tre barn har tid att baka eget kontinuerligt...?
För att inte tala om det manipulerande lättmargarinet, don't get me started!! Margarin kommer icke in i detta hus. (Hälsovådligt margarin är ett kapitel för sig själv som jag tar en annan gång).
Skulle vara underbart om det fanns ett enormt utbud av riktigt hälsobefrämjande livsmedel i affärerna. Alla former av margarin borde förbjudas. 
Då pengar dock är allena rådande det som styr vår jord, lär detta inte hända. Är så tacksam för att vi åtminstone har en ekogård som ligger i närheten av vår bostad, där man kan handla en hel del.

Kommer nu ihåg då en barndomsväninna som bott i USA sedan väldigt lång tid tillbaka, var och hälsade på här för ett par år sedan. Hon var helt chockad över hur dåligt utbud det var på Ica av ekologiskt odlade grönsaker.

Tror inte heller att det är hälsosamt med allt ljudbombardemang vi ständigt utsätts för nuförtiden (eftersom våra kroppar är stenåldersmänniskans), detta skrev jag om i ett inlägg den 31 okt.
Inte alltid lätt att leva optimalt hälsosamt, men man får helt enkelt göra så gott man kan.
Viktigt är också att göra saker man tycker är roligt och umgås med människor du trivs med. Det finns alldeles för många trevliga härliga människor för att du ska slösa tid på personer som bara stjäl energi. Jag har blivit bättre med åren i det avseendet; att rensa ut.

Må väl och var snäll mot dig själv!


    /Meja
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar