tisdag 4 oktober 2016

FANTASTISKA FRUKT!


Hallå fina folket!
Sitter denna höstiga tisdag kväll och njuter av en flaska kombucha (se inlägg 29 sept), idag smak av 'sju blommor'.




Då jag tidigare jobbade som hälsokonsult/kostrådgivare stötte jag på mycket fördomar om att man inte kunde äta frukt, ifall man ville
gå ner i vikt eller behålla sin vikt. Inget kunde vara mer fel! 
Det är helt vansinnigt att säga till folk att inte äta frukt, eftersom de då missar en massa viktiga antioxidanter. Många antioxidanter skyddar mot cancer; de hämmar tidig cancerutveckling - som det står att läsa i många av mina näringsfysiologi böcker.

Det finns ungefär 10% kolhydrater i frukt (utom banan som har 20)
Där är 50 - 100 % i godis!!

1 kg frukt = nästan 1 liter vatten.




8 av 10 klienter jag träffade hade typ banan fobi!
Så här skriver en av näringsfysiologerna jag hade på kostrådgivare utbildningen, Fredrik Paulún, om banan:

"Många tror att bananer är feta och att man blir tjock av att äta dem.
För det första är bananen nästan fettfri och med tanke på dess mättande egenskaper blir man knappast fet av den.
Innehållet av kolhydrater är ca 20 procent, vilket är högre än annan frukt och det gör den lämplig som mellanmål när man behöver mer energi än vad en vanlig frukt kan ge. 

En av de mest utmärkande näringsmässiga egenskaperna är bananens höga innehåll av kalium. Eftersom många äter för lite av detta mineral är bananen en viktig kaliumkälla. Ett för lågt intag av kalium, särskilt om intaget av natrium är högt, leder till förhöjt blodtryck. 
Ett par bananer om dagen kan därför vara ett smart drag för att förebygga stroke, kärlkramp och hjärtinfarkt. 

Bananer innehåller också en speciell typ av fibrer (FOS) som är oerhört bra för dina tjocktarmsbakterier. Om du lider av störd tarmflora, som efter en magsjukdom, är bananer rena medicinen".




De flesta som har EDS tycks ha magtarmproblem, på tal om "störd tarmflora". Har själv haft IBS i många år (varför jag nu börjat dricka väldigt mycket kombucha), med bl a mycket krampsmärtor i magen. Jag tar gärna en banan i smoothien, ger även jättegod smak.




I programmet 'Vegorätt' som gick i våras på TV2, gavs det följande recept om man vill göra "glass" på frysta bananer.

5 st skalade, skivade, frysta bananer
2 kryddmått äkta vaniljpulver 

Vaniljglass
1. Lägg de skivade, frusna bananerna tillsammans med vaniljpulvret i en matberedare och mixa i tills de har transformerats till en fluffig mjukglassliknande konsistens.
2. Skeda upp i skålar och servera genast med kolasås och eventuellt några kakaonibs för extra crunch.
3. Är det några minuter tills servering är det bäst att ställa skålarna i frysen den lilla stunden. Glassen smälter snabbt i rumstemperatur.
Tips: Förvara gärna skivade bananer i frysen för just dessa tillfällen. Prickiga och riktigt mogna bananer passar bäst! Rädda dem och frys dem. Smaksätt gärna denna bas med till exempel kakaopulver, frysta bär, hackade nötter, superfoods osv.


Ät frukt och må bra!

                 /Meja



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar