fredag 14 oktober 2016

KONSTANT VIRRIG...


Hallå igen!
Fredag och strålande sol i skrivande stund. Skönt med lite värme. Hoppas solen skiner på dig med.

Att man får kognitiv påverkan av EDS och ständiga migränanfall råder det sannerligen ingen tvivel om.  Det är tur att jag varit på föreläsning av smärtspecialist, så att jag vet att bl a glömska är ett mycket vanligt symptom när man har långvarig smärta. Ibland blir jag nämligen rädd för mig själv. Det är helt otroligt så osannolikt glömsk och virrig jag kan vara nuförtiden! Smärtläkaren berättade att vid långvarig smärta förläggs blodflödet huvudsakligen till främre delen av hjärnan.
Hon berättade också att hon träffat på många smärtpatienter som trott att de hade begynnande Alzheimer. Så är alltså gudskelov inte fallet! Man blir virrig av långvarig smärta!

Virrig var jag absolut inte innan symptomgenombrottet. Minns att en barndomsväninna en gång sa till mig: "Du är så himla organiserad så att du nästan är tråkig"! Well, those days are sure over!!
Har jag tre saker att minnas kommer jag ofelbart att glömma minst en. Sker gång på gång, på gång. Det är SKITIRRITERANDE! 
Känner att jag måste både dubbel- & trippelkolla när jag gjort saker.     

Idag lämnade vi katten hos min mammas särbo. Katten har två slags foder och tror ni inte att jag glömde ena sorten?!! Grrrrrrr...!

En sak som brukade skrämma slag på mig, innan jag fick EDS-diagnosen i okt-11, var saker som den här. Det ligger en röd och en grön penna på bordet och jag tänker att nu ska jag ta den gröna pennan - så tar jag den röda!! Blir någon märklig felkoppling i hjärnan. 
Liknande saker sker alldeles för ofta. Brukade vara rädd för att jag hade någon sorts hjärnskada. Har jag i någon vardagssituation två val och ska göra det snabbt kommer jag garanterat att välja fel.  
                                                                                            
Berättade för min EDS-doktor som faktiskt skrattade, denne menar att detta är väldigt vanligt hos personer som har EDS.
Är som att hjärnan ständigt har för mycket att hålla reda på. Hålla reda på kroppens instabila rörelser?? Har jag för mycket att hålla i huvudet kan det nästan kännas som att jag bara vill gå och lägga mig och dra täcket över huvudet. 'Orkar inte med mer input, låt mig vara i fred, Världen'! Och det är inte mycket som ska till.                                                                           
Hög och långvarig ljudnivå tröttar mig som få andra saker. Jag som jobbade som aerobic instruktör mer än sju år och spelade superhög musik så att det formligen vibrerade i väggarna i träningssalen! Hade blivit helt vansinnig av denna nivå nu!
Det är så sabla svårt att förklara för sin omgivning hur det är att ha EDS, för det påverkar på så himla många fronter och nivåer.

Önskar er en smärtfri 
och ovirrig helg!


                      /Yrpannan


2 kommentarer:

 1. Känner igen mig fullständigt. Trevlig helg på dig med, underbar bild.
  :-)

  SvaraRadera
 2. Hejsan Jollan!
  Tack!
  Vad synd att du känner igen dig i min berättelse!! Bortsett från att det är störande att ha blivit så himla virrig, så tar allting längre tid också. Själv måste jag som sagt ofta kolla mig både två och tre ggr; 'Gjorde jag det verkligen, eller tänkte jag det bara?'. Makalöst hur fel det kan bli ibland.
  Har varit borta ett dygn och självklart glömde jag en så basal grej som tandborste... Ibland får jag lust att dunka skallen i väggen!!
  Hoppas du har en fin helg! :)
  Bästa hälsningar
  Meja

  SvaraRadera