tisdag 27 september 2016

ANTIINFLAMMATORISKT!

Ibland blir jag galen på mig själv! Tycks ha en minneskapacitet på typ -3........ Hade tid hos läkare i eftermiddags. Kör in till stan (lite mer än en mil) och när jag är väl hemma igen kommer jag på att jag totalt glömt att ta upp den viktigaste av de tre orsaker som gjorde att jag beställde tid in the first place. Var verkligen i behov av ett förnyat recept. Unbelievable, har väntat i ett par månader på dagens läkarbesök!    


Då jag fortfarande jobbade som hälsokonsult brukade ett par av mina kolleger kalla mig för "Ordförande i De Förvirrades Förening". Har inte blivit bättre med den saken de senaste åren!
Är inte alls typen som blir nervös då jag ska till doktorn, har jobbat många år sammanlagt inom sjukvården och känner mig snarast lite 'hemma' på sådana mottagningar. 

Så fort jag har mer än en sak att komma ihåg glömmer jag dock garanterat nuförtiden.
Antar att det har med den galna migränfrekvensen att göra. 22 huvudvärksdagar i september och nu senast migrän fem dagar på raken. 
Någon som känner igen sig därute?!
Före, under och efter ett migränanfall är hjärncellerna sannerligen inte på topp. Tycker ofta det blir som sirap i hjärnan.Trots att min EDS har förändrat mitt liv fullständigt och begränsat det väldigt kraftigt, inser jag att oerhört många EDS:re har det mycket värre än jag. De har fruktansvärda neurogena smärtor, där inte ens de mest potenta smärtstillande läkemedlen hjälper. Vissa kan inte sova pga sina nervsmärtor. 
Då undertecknad är över 50 år kanske jag "borde" ha ondare än vad jag har? Tar emellertid inga smärtstillande alls, bortsett från triptaner för migränen.

Har börjat fundera på om detta faktum möjligen kan ha att göra med att jag är vegetarian??? Har ätit vegetariskt i 10 år. 
Innan jag gick det friskvårdspedagogiska programmet i Gävle, hann jag gå ett år på sjuksköterskeutbildningen. Termin 2 hade man tio veckors praktik och min placering blev på en reumatologisk vårdavdelning. På den fanns bl a patienter med svår reumatism (RA). De som började äta vegetariskt fick smärtreducering, inget nytt alls. 
Nu undrar jag dock om det möjligen skulle kunna vara samma med EDS??I EDS-grupper uppger många att de mår bättre av att äta mycket gurkmeja, som ju är välkänt för sina antiinflammatoriska egenskaper (jag har skrivit om gurkmeja i tidigare inlägg). 

Det finns en amerikansk nutritionist och författare som heter Monica Reinagel, som har skrivit en bok om IDF, inflammationsdämpande kost (vilken jag inte har själv ännu).


I den finns en tabell över olika livsmedels IDF-värde. Ju högre värde desto bättre.

1 tsk cayennepeppar                   509
1 tsk rödpeppar mald                  509
1 tsk gurkmeja                            501
1 tsk torkad malen ingefära        501
1 tsk vitlök pulver                       440
1 tsk färsk riven ingefära            390
1 klyfta rå vitlök                         111.

Gurkmeja häller jag på det mesta! Ett tag tog jag alltid cayennepeppar i min juice (eftersom det har många hälsobefrämjande effekter), får uppenbarligen börja med det igen!
Ingefära har jag ofta i mina smoothies, tycker det är gott.Att äta en antiinflammatorisk kost anses minska många av de 'välfärdssjukdomar' som är så utbredda idag, t ex cancer, diabetes, hjärtkärlsjukdomar, m fl.

Frågan är om man som EDS:re skulle vara hjälpt av att äta livsmedel som dämpar inflammationer i kroppen?
Tja, det är väl bara att testa!

Ha det bra därute!  

2 kommentarer:

 1. Hjääälp , Jag är just allergisk mot gurkmeja , curry , ingefära & chayennepeppar något som tillsätts i nästan allt halv & hel fabrikat . Mao jag kan ju inte äta det och därför lagar jag allt själv . Hade önskat att jag kunde bli helt vegetarian men jag älskar kött :) försöker äta mindre kött men jag utesluter det inte helt .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nääää, vad tråkigt att ha allergi mot just de här sakerna....
   Vilken fin gåva barnen får om du lagar all mat själv. Är rädd att de flesta barn idag mestadels äter olika typer av snabbmat (men hoppas jag har fel). KRAM

   Radera