måndag 12 september 2016

LÄKANDE NATUR, TYSTHET - OCH KANTARELLER!


Måndag och ny vecka, 'med nya möjligheter' som de hurtfriska brukar utropa. Hela 24° idag, fantastiskt!
Varit i stugan över helgen ute i skogen. Bara älskar tystnaden där. En sak som skett efter alla hundratals migränanfall är att jag blivit väldigt ljudkänslig. Även när jag inte har en pågående attack. För många år sen bodde jag i London några år; det skulle jag aldrig palla med nu.
Det är underbart tyst i skogen, så välgörande.Naturen är läkande, det är en sak som är säker. Tror alla känner det när man är ute i skog och mark. Man får ett härligt inre lugn.
Maken är väldigt intresserad av att plocka svamp, så vi var ute på en tur i lördags. Undertecknad har inte mannens hökblick, dessutom fotograferade jag mycket (och bara andades!), men han hittade mycket kantareller.Enligt grundaren av Center for Integrative Medicine i Arizona, dr Andew Weil, har kantareller (även murklor & rödbrun stensopp) ämnen i sig som sänker kolesterolet, stärker immunförsvaret och ger ett visst skydd mot cancer. Och smarrigt är det!Kantareller innehåller antioxidanten betakaroten (som är ett förstadium till vit A) precis som morötter gör, samt vitamin B3 (niacin).Naturen bjuder på väldigt vackra färger - but don't ever eat this!

Önskar att eds:re och överhuvudtaget alla som har svår smärtproblematik fick ha tillgång till skog. Det är en lisa för själen att få vistas ute i naturen. Skulle nog nästan vara svårt att inte koppla av därute i den vackra grönskan!


Vem bor därinne månne?!


Fanns en hel del blåbär kvar. De är riktiga små antioxidantbomber! Dock smakade de inte lika gott som de gjorde för tre veckor sen. De där stora amerikanska blåbären innehåller förresten inte lika mycket antioxidanter som de här små riktigt blåa.

I blåbär finns "... förvånansvärt mycket fibrer samtidigt som de ger antiinflammatoriska effekter. Sammantaget är de bra för hela kroppen, men kanske framför allt för hjärnan. De har visat sig skydda mot t ex alzheimers sjukdom".    
          Näringsfysiolog Fredrik Paulún.Ni har kanske hört talas om ämnet lutein som finns i blåbär, det är känt för att motverka så kallad makuladegeneration, 'gula fläcken'.
Finns ingen anledning att inte äta blåbär (såvida man inte har oturen att vara allergisk)!   :)


Vi har förmånen att ha stugan vid en sjö, men en liten egen brygga. Att sitta där och dricka kaffe är ett riktigt guldkorn i tillvaron.Känns oerhört privilegierat. Snacka om att gå ner i varv! Att fika är en av mina absoluta favoritsysselsättningar och att få göra det i så vackra omgivningar är ljufveligt.Att bara sitta och titta ut över vattnet är också terapeutiskt. Har väldigt lågt blodtryck men för de som har hypertoni borde detta vara mycket välgörande för ett högt tryck. Rekommenderas varmt!Någonstans i min kurslitteratur minns jag att det stod att man har gjort studier när det gäller vilket utsikt opererade patienter har. Inte så överraskande var läkningstiden kortare om patienterna hade en vacker utsikt från sitt rum. Vem blir glad av att sitta och stirra in i betong.......Önskar dig mycket läkande tid i vår vackra natur. Sverige är sannerligen fantastiskt fint!

Fridens!    Inga kommentarer:

Skicka en kommentar